Ağ Hakkında Bilmeniz Gereken Bazı Temel Konular

Günümüzde hızla gelişen teknoloji dünyasında ağlar çok önemli hale gelmiş durumdadır. Ağlar, farklı cihazların birbirleriyle iletişim kurmasını sağlayarak kaynak paylaşımını mümkün kılmaktadır. İnternet, en geniş anlamıyla bir ağ olarak düşünülebilmektedir. Dünya genelinde milyarlarca cihazın birbiriyle bağlantı kurmasına imkân tanımaktadır. Bu bağlamda, ağların güvenliği, performansı, yapıları ve iletişim protokolleri gibi temel konular, bilgisayar bilimi ve iletişim teknolojileri açısından büyük öneme sahiptir. Bu blog yazımızda ağ hakkında temel prensipleri ve bu prensiplerin günlük hayattaki yansımaları üzerinde odaklanarak, ağların işleyişini daha yakından anlamaya çalışacağız. Eğer ağ hakkında ayrıntıları merak ediyorsanız yazımızı okumaya mutlaka devam etmelisiniz.

Ağ Mimarisi

Ağlar çeşitli uygulamaları destekleyen yapılardır. Fiziksel altyapıyı oluşturan farklı kablo ve de cihaz türü üzerinde çalışmaktadırlar. Ağ mimarisi, bir organizasyonun veya sistemler arası iletişimi sağlayan altyapının tasarımını ve yönetimini içermektedir. Bu kavram, hem bilgisayar ağlarını hem de iletişim ağlarını içerebilmektedir.

Ağ mimarisi için dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar vardır. Bunlardan ilki yedek almaktır. Sürekli ağ için bu gerekli bu unsur önemlidir.

Bunun dışında standartlara uygun tasarımlar yapmak gerekmektedir. Ağın esnek, genişleyebilir ve yeni taleplere karşı hazır olması gerekmektedir. Bu özellik, günümüzdeki hızla değişen ve büyüyen dijital dünyada, ağların güncel kalmalarını ve etkili bir şekilde çalışmalarını sağlamaktadır.

Üçüncü olarak hizmet kalitesi iyi olmalıdır. Örneğin, bir video konferansın kesintiye uğramadan devam etmesi için diğer veri transferlerine öncelik tanınabilir. Böylece, ağınız her türlü içeriği güvenilir bir şekilde taşıyabilir.

Son olarak, ağ güvenliği, en önemli unsurlardan biridir. Ağ altyapısı, verilerin ve cihazların güvenliğini sağlamak adına güçlü bir kalkan görevi görmektedir. Yetkisiz erişimlere karşı önlemler almak, bilgi gizliliğini korumak ve veri bütünlüğünü sağlamak, güvenli bir dijital deneyim için kilit unsurlardır. Gizlilik, bütünlük ve kullanılabilirlik bu aşamada sağlanması gerekmektedir.

İnternet Erişimleri

Genellikle internet erişimleri için çeşitli bağlantı seçenekleri bulunmaktadır. Şimdi bu bağlantı seçeneklerinden bahsedelim.

Mesela evler ve de küçük ofisler için internet bağlantıları için akla gelen ilk bağlantı seçeneği kablodur. Kablo yüksek bant genişliği ve açık bir internet bağlantısı sunmaktadır.

DSL ise telefon hattının üzerinden çalışmaktadır. Yüksek bant genişliği, yüksek kullanılabilirlik ve her zaman açık bir bağlantı sunmaktadır.

Hücresel de telefon şebekesini kullanarak bağlanmaktadır. Sinyal alınan her yerde kullanılmaktadır.

Uydu ise diğer bağlantı türlerinin olmadığı alanlarda faydalıdır. Uydu anteni ile uydu arasında açık bir görüş hattı olmalıdır.

Çevirmeli telefon da herhangi bir telefon hattını ve modemi kullanmaktadır. Düşük bant genişliği sunmaktadır.

İşletmeler için ise ilk olarak özel kiralık hattan bahsedebiliriz. Bu coğrafi olarak ayrılmış ofisleri bağlamak için tahsis edilmiş devrelerdir. Bu devreler aylık ya da yıllık olarak kiralanmaktadır.

Metro Ethernet LAN teknolojisini WAN’a genişletmektedir. Ethernet, yerel ağ (LAN) teknolojisi olup, Metro Ethernet, şehir içi (metro) alanlarda geniş ağ bağlantıları sağlamaktadır.

İşletme DSL ise çeşitli biçimlerde mevcuttur. İşletmeler arası iletişimde ve yüksek bant genişliği taleplerinde kullanılmaktadır.

Uydu da kablolu bağlantılı seçenekleri mevcut olmadığında kullanılabilmektedir.

Topoloji Diyagramları

Topoloji diyagramları, bir ağın fiziksel veya mantıksal yapısını gösteren grafiksel temsillerdir. Bu diyagramlar, bilgisayar ağlarını, iletişim ağlarını veya diğer karmaşık sistemleri anlamak, tasarlamak ve yönetmek için kullanılmaktadır. Ağ ile çalışan herkesin zorunlu belgeleri olan bu diyagramlar, ağın bağlantılarını görsel bir harita üzerinde sunmaktadırlar. İki ana türü bulunan topoloji diyagramları, fiziksel ve mantıksal topoloji diyagramlarıdır.

Fiziksel ve mantıksal topoloji diyagramları, ağ yapılarını görselleştirmek ve anlamak için kullanılan araçlardır. Bu diyagramlar, bir ağın donanım ve yazılım bileşenlerini, bu bileşenler arasındaki bağlantıları ve veri iletişimini gösterir. İşte fiziksel ve mantıksal topoloji diyagramlarının genel özellikleri:

Fiziksel Topoloji Diyagramları

Fiziksel topoloji, bir ağdaki gerçek donanımın fiziksel düzenini göstermektedir. Bu diyagramlar; bilgisayarlar, yönlendiriciler, anahtarlar, kablolar ve de diğer ağ cihazlarını içermektedir. Fiziksel bağlantılar, kabloların nasıl bağlandığını ve fiziksel cihazlar arasındaki bağlantıları göstermektedir. Bilgisayarlar, sunucular, yönlendiriciler, anahtarlar, hub’lar, yazıcılar gibi ağa bağlı olan tüm cihazlar fiziksel topoloji diyagramlarında temsil edilmektedir. Her cihaz genellikle bir sembol veya şekil ile gösterilmektedir. Cihazlar arasındaki fiziksel bağlantılar, kablolar veya diğer iletişim kanallarıyla temsil edilmektedir.

Mantıksal Topoloji Diyagramları

Mantıksal topoloji, bir ağdaki veri iletişimini ve bilgi akışını göstermektedir. Bu tür diyagramlar, ağdaki veri yollarını, iletişim protokollerini ve mantıksal bağlantıları göstermektedir. Fiziksel konumları göz ardı etmektedir. Ve ayrıca daha çok bilgi transferi ve veri iletişimi odaklıdır. Mantıksal topoloji diyagramları, ağdaki veri iletişimini ve bilgi akışını göstermek için kullanılan görsel temsillerdir. Fiziksel konumları göz ardı ederek, yalnızca veri transferi ve iletişim odaklı olarak tasarlanırlar. Bu tür diyagramlar genellikle ağdaki cihazlar arasındaki mantıksal bağlantıları vurgulamaktadır. Ve ayrıca bilgi akışını anlamak için kullanılmaktadır.

Bu yazımızda ağ hakkında bilmeniz gereken temel kavramlar bağlamında ağ mimarisi, internet erişimleri ve de topoloji diyagramları konularına değindik Eğer yazımız ilginizi çektiyse diğer blog yazılarımızı okumak için tıklayın.