Web site açılış hızı (sayfa hızı) nasıl arttırılır?
Sayfa açılış hızı önemlidir! Sayfa yükleme süreniz yavaşsa, kullanıcı deneyimini, hemen çıkma oranını, arama performansını ve geliri etkiler.
Hızlı yüklenen siteler, organik arama sonuçlarına, site katılımına, dönüşüm oranına, hemen çıkma oranına, terk edilmeye veya sadakate bakın, çeşitli pazarlama ve SEO ölçümlerinde daha iyi performans gösterir.
Yapılan araştırmaya göre, sayfa yükleme hızını 0,1 saniye artırmak, dönüşüm oranınızı %8 artırabilir.
Google tarafından yapılan bir araştırma, web kullanıcılarının %53’ünün mobil cihazlarda üç saniyeden fazla gecikmeyle siteleri terk ettiğini ortaya koydu. Çalışmada daha hızlı mobil web siteleri ile daha yavaş siteler karşılaştırıldığında, daha hızlı siteler ortalama oturum sürelerinin %70 daha uzun ve hemen çıkma oranlarının %35 daha düşük olmasına neden oldu. Daha hızlı mobil siteler, yüklenmesi daha uzun süren sitelerin gelirini neredeyse iki katına çıkardı.
Daha hızlı sayfa yükleme süresi, daha fazla sayfa görüntüleme, daha yüksek dönüşüm oranları ve daha fazla gelir dahil olmak üzere web sitesi performansını iyileştirme konusunda ciddi avantajlar sağlar.
Sayfa açılış hızı nasıl iyileştirilir?
Web sitesi performansını nasıl hızlandıracağınızı öğrenmek istiyor ancak nereden başlayacağınızdan emin değil misiniz? Web sitesi performansını iyileştirmek, kullanıcı deneyimini artırmak ve SEO sıralamalarınızı hızlandırmak için 12 web sitesi hız optimizasyonu.
1. Hızlı bir hosting veya sunucu kullanın
Sayfa hızı optimizasyonu, doğru sunucuya sahip olmakla başlar. Web yığınınızın hız için oluşturulduğundan emin olun. Sitenizi özel, yüksek performanslı bir sunucuda barındırın . Web siteniz temiz bir tasarıma ve optimize edilmiş koda sahip olsa bile, paylaşılan sunucular sizi yavaşlatabilir. Kullanılan teknolojinin en son sürümlerini kullandığınızdan emin olun. Ve önbelleğe almanın optimize edildiğinden emin olun.
2. CDN kullanın
Sunucunuz ve son kullanıcı arasında seyahat etmesi gereken mesafe bilgilerini kısaltın. Mantıklı değil mi? Bunu yapmanın kolay bir yolu bir CDN kullanmaktır. İçerik Dağıtım Ağı (CDN), coğrafi olarak dağıtılmış bir sunucu grubudur (POP’lar olarak da bilinir). Web içeriğinizi daha hızlı sunmak için birlikte çalışırlar. Siteniz ister HTML, JavaScript, stil sayfaları, resimler veya videolar kullanıyor olsun, bir CDN, web sitesi hızını artırmanın mükemmel bir yoludur.
3. Dosya sıkıştırma için Gzip kullanın
GZip, sayfa yükleme süresini azaltmaya yardımcı olan bir sunucu tarafı veri sıkıştırma biçimidir. Başka bir deyişle, bir veri kümesini alır ve kullanıcının bilgisayarına daha düzenli ve verimli bir şekilde iletilmesi için onu küçültür. Gzip sıkıştırması HTML, stil sayfaları ve JavaScript dosyalarınızın boyutunu küçültür. Bunlar zaten ayrı olarak sıkıştırıldığından, resimler veya videolar üzerinde çalışmadığını unutmayın.
Büyük CDN’lerde varsayılan olarak GZip sıkıştırması etkindir, bu nedenle bir CDN kullandığınız sürece web siteniz büyük olasılıkla zaten kapsanmaktadır.
4. HTTP isteklerinin sayısını azaltın
Sayfa yükleme süresini azaltmak için oldukça etkili bir yöntem, bir sayfanın yaptığı HTTP isteklerinin sayısını azaltmaktır. Birisi bir web sayfasını ziyaret ettiğinde, tarayıcı web sunucusuna ping atarak sayfanın içeriğini oluşturan dosyaları ister. Sunucu istenen dosyalarla yanıt verdiğinde, tarayıcı içeriği sayfada işler. Tarayıcı, sayfanın içeriğini oluşturan her dosya için ayrı bir HTTP isteği yapar. Sayfada ne kadar çok dosya olursa, o kadar fazla HTTP isteği olur ve sonuç olarak web sayfanızın yüklenmesi o kadar uzun sürer.
5. CSS ve JavaScript’i küçültün
Bir başka etkili sayfa yükleme süresi azaltma taktiği, JavaScript ve CSS dosyalarını küçültmektir. Küçültme, koddaki tüm gereksiz karakterleri, yorumları ve boşlukları çıkaran ve daha kısa değişken ve işlev adları kullanan ve böylece kodu düzene sokan bir işlemdir. Kodunuzdaki veri baytı ne kadar az olursa, sayfa yükleme işlemi o kadar kolay ve verimli olur.
6. HTML kodları basitleştirin
Site hızını hızlandırmak için HTML kodunuzu basitleştirin. Şişirilmiş HTML, kullanıcılara aktarılan veri hacmini artırır. DOM’yi değiştirirken JavaScript performansını da etkileyebilir. HTML sayfalarınızın, sayfadaki herhangi bir içerikten önce 5.000 veya 6.000 satır kod içerdiğini tespit ederseniz şişirilmiş HTML’e bakıyorsunuz demektir.
7. Daha hızlı sayfa yükleme süresi için görüntüleri optimize edin
Bazı web sitelerinin 1 MB’ın üzerinde, bazılarının ise 5 MB’ın üzerinde görselleri olabiliyor. Bunu kesinlikle yapmayın. Büyük resim dosyaları, açılış sayfanızın hızını önemli ölçüde yavaşlatırken, aynı zamanda site ziyaretçisini bekletir.
8. Medya kitaplığınızı temizleyin
Zamanla, medya kitaplığınızın eski resimlerle veya kullanılmayan resimlerle dolu olması çok muhtemeldir. Bu sadece web sitenizi tıkar. Daha hızlı ortalama sayfa yükleme süreleri için gereksiz görüntüleri ve diğer medya dosyalarını silerek medya kitaplığınızı temizleyin.
9. Veritabanınızı temizleyin
Medya kitaplığınıza benzer şekilde, veritabanınız da fotoğraflar, dosyalar ve dosyalar gibi kullanılmayan bilgilerle zamanla şişebilir.
Veritabanı optimizasyonu, veri tabanınızdaki çöp verileri ve kullanılmayan içeriği belirleme ve ortadan kaldırma işlemidir. Bu da web barındırma sunucunuzun istenen bilgileri daha verimli bir şekilde almasına yardımcı olur.
10. Oluşturmayı engelleyen JavaScript’i kaldırın
Web sayfalarınız bir tarayıcıya yüklendiğinde, genellikle diğer URL’lerde olmak üzere her komut dosyasına bir çağrı gönderilir. Sayfanın kullanıcı tarafından görülebilmesi için bu komut dizisi sırasının tamamlanması ve boşaltılması gerekir. Oluşturmayı engelleyen JavaScript dosyaları, yüklenmesi zaman alabileceğinden, bu sıralarda sayfadaki birincil içeriğin oluşturulmasını engellediğinden, bu sıralarda bir engel haline gelir.
Varsayılan olarak, web tarayıcıları kaynakları HTML’de oluştukları sırayla yükler. Bazen kaynaklar, kullanıcının cihazında çok fazla bilgi işlem kaynağı gerektirdiğinde, sayfanın görsel olarak oluşturulmasında önemli bir gecikmeye neden olabilir. Ancak, bu komut dosyalarının çoğu, web sayfasını ilk kez görüntülemek için gerekli değildir. Çoğu durumda, bu komut dosyalarının sayfa yüklendikten sonra çalıştırılması iyi olur.
Bu sorunu çözmek için, oluşturmayı engelleyen JavaScript’inizi zaman uyumsuz olarak yüklenecek veya kullanılmayan veya önemsiz komut dosyalarını (veya JavaScript kaynaklarınızın kullanılmayan kısımlarını) kaldıracak şekilde ayarlayın.
11. Expire Headers Kullanın
Expires Headers, web sitenize geri dönen ziyaretçiler için sayfa yükleme süresini azaltmaya yardımcı olur. Tarayıcıya, sunucudan bir dosya istemesini veya bunun yerine onu tarayıcının mevcut önbelleğinden çekmesini söylerler.
Bu, web sitesi yükleme süresini hızlandırmak için sunucudan indirme sayısını ve HTTP isteklerinin sayısını azaltır.
Modern web sitelerinde genellikle sayfa başına düzinelerce dosya bulunur. Her dosyanın kendisi, özellikle büyük dosyalar olmak üzere yükleme süresi ekler. Ancak buna ek olarak, her dosyanın iletilmesi sunucuya bir istek gerektirir ve bu da sürece artan süreyi ekler.
Expires Headers, sayfa hızını artırmak için sunucu indirme sayısını azaltır.
12. URL yönlendirmelerinden kaçının
URL yönlendirmesi, bir kullanıcıyı otomatik olarak bir URL’den diğerine götüren bir talimat veya yöntemdir. Yönlendirmeyi uygulamanın farklı yolları vardır. 301 yönlendirmesi, yönlendirme sayfasının SEO değerini korumak için kullanılan yöntemdir. Ancak yönlendirme türü ne olursa olsun, bir dosyadan diğerine geçmek zaman aldığından bu işlem sayfanızın hızını yavaşlatır. Bu nedenle, mümkün olduğunda URL yönlendirmelerinin sayısını önlemeye veya en aza indirmeye çalışın.